Próchnica

Próchnica


Próchnica – to przewlekła choroba bakteryjna zęba, która prowadzi do:

  • demineralizacji – utraty wapnia,
  • uszkodzenia tkanek – najpierw twardych (szkliwa, zębiny), potem miękkiej (miazgi).

 

Nieleczona próchnica może spowodować nawet:

  • utratę zęba,
  • zakażenie innych narządów (np. tęczówki oka).

 

Przyczyny główne:

  • Bakterie
    • W jamie ustnej, jak w całym organizmie człowieka, znajduje się naturalna flora bakteryjna. Jednak do jamy przenikają również bakterie z otoczenia. Osiadają one na powierzchni zębów i przyciągają inne, tworząc płytkę nazębną, która jest idealnym miejscem do rozwoju kolejnych bakterii. W wyniku metabolizmu cukrów wytwarzają one kwasy powodujące demineralizację szkliwa, a więc uszkodzenie części zęba, która chroni go przed czynnikami zewnętrznymi.
  • Cukry
    • Są podstawą metabolizmu bakterii. Te naturalnie występujące w pokarmach nie są groźne. Natomiast cukry dodawane sztucznie (zwłaszcza glukoza, sacharoza, fruktoza) mają duży udział w rozwoju próchnicy. Substytuty cukru nie wywołują próchnicy.
  • Podatność zębów
    • Zależy ona od czynników genetycznych, a także warunków socjalnych. Okres płodowy i okres wzrostu jest bardzo ważny dla podatności zębów na próchnicę, dlatego powinno się w tym czasie przyjmować dużo wapnia i fluoru.
  • Czas
    • Rozwój próchnicy wymaga czasu – wymienione wyżej czynniki muszą występować przez dłuższy czas, aby doprowadziły do powstania próchnicy.


Aby rozwinęła się próchnica, muszą wystąpić wszystkie z podanych czynników.

 

Inne przyczyny:

  • nieprawidłowa budowa zęba,
  • złe ułożenie zęba w szczęce,
  • mała ilość śliny,
  • złe odżywianie (np. jedzenie dużej ilości słodyczy),
  • nieodpowiednia higiena jamy ustnej.

 

Protetyka - utracone zęby należy uzupełnić jak najszybciej. Służą do tego wkłady koronowe lub koronowo-korzeniowe oraz uzupełnienia protetyczne (korony i mosty). Mogą one być stosowane zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

 

Źródło: http://www.portaldentystyczny.pl/dziecko/choroby_i_leczenie/art4.html#strona_1